Over Praatcafe "een regenboog van Vlaamse dialecten"

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!
17 nov

Praatcafe "een regenboog van Vlaamse dialecten"

Gastspreker: Ere-professor Dr. Magda DEVOS

Vrijdag 17 november 20u.
Parochiezaal Sint-Katrien Bergestraat 7 Steenhuize-Wijnhuize 
(onder voorbehoud)
Het dialectlandschap in Vlaanderen is buitengewoon verscheiden en versnipperd. Dat is niet altijd zo geweest. Tot na de middeleeuwen bestond er maar één Vlaams, dat gesproken werd tot aan de Schelde en Dender, daar waar het Brabantse dialectgebied begint. 
De oude Vlaamse taaleenheid ging verloren doordat oostelijk Vlaanderen onder Brabantse invloed een aantal taalvernieuwingen kende waaraan het westen niet deelnam. Die vernieuwingen waren zo ingrijpend dat ze het oude, homogene Vlaamse landschap in tweeën hebben gekliefd. 

In de lezing wordt op een boeiende en voor iedereen begrijpelijke manier verteld hoe die grote versnippering van het Vlaamse dialectlandschap in de loop van de eeuwen tot stand is gekomen. 

De uiteenzetting wordt geïllustreerd met een reeks kaarten waarop de spreiding van dialectkenmerken staat afgebeeld. Zo vinden we bepaalde woorden uit onze dialecten ook terug in bijvoorbeeld Schotland, Wales en Scandinavië... en dat is verwonderlijk, zo denkt u. Maar dit Praatcafé brengt luchtig, soms grappig, meer duidelijkheid.

Leden betalen 5 €; niet-leden 8 €.


vrijdag 17 november 2023 om 20:00 uur

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 5,00
Niet-leden € 8,00

Info: Telefoonnummer of e-mailadres

Labels: Activiteit

Activiteiten in de kijker